Culturele uitstap 2016

Beste Adc leden,

Hoe meer de jaarlijkse culturele uitstappen van ADC zich van jaar tot jaar opvolgen, hoe boeiender en verrassender deze stadsbezoeken zijn.

We waren dit jaar te gast  in de stad Mechelen en hier mocht ik van mezelf wel zeggen “ onbekend is onbemind”

Een pracht van een stad waar middenin de rivier De Demer loopt en  waarlangs een  wandelpad in bankirai het stadscentrum van Noord naar Zuid doorkruist. Een idyllisch parcours.

Je kan deze stad vergelijken met Brugge en zo voelt het ook van het eerste moment aan  als je op de afspraakplaats, namelijk de grote markt,  met de gids samen komt en dit in de schaduw van ontzettend reusachtige toren van de St-Rombouts kathedraal.  Mechelen de stad van waar onze Belgische aartsbisschoppen werken en wonen. De stad van de Maneblussers.

Vele smalle straatjes, met kasseien geplaveid,  met middeleeuwse gevels in bijzonder met van die topgevels met kantelen, zoals je er een paar op de markt van Oudenaarde ook  hebt. Maar in Mechelen is dit schering en inslag en rondom rond,  wat een middeleeuwse uitzicht geeft  samen met het gotische stadhuis (gelijkt goed op dat van Oudenaarde en Leuven)

Onze stadsgids  Eric was een historicus en tijdens zijn wandeling door de stad passeerden alle Bourgondische vrouwelijke Hertoginnen  de revue ( Margaretha van York, Margaretha van Oostenrijk, Margaretha van Parma) maar ook de resem Filippen gaande van de “goede over de stouten naar Filips de waanzinnige “ kwam aan bod in het historisch verhaal van Mechelen.

De moeder van de componist Ludwig Van Beethoven is ook in Mechelen geboren dus is deze grote componist voor 50% Vlaming !

Na de lunch, waarop uiteraard HET streekmenu niet mocht ontbreken “ De Mechelse koekoek met kroketten en witloof “ , bezochten we verschillende kerken, de kathedraal , het groot en klein begijnhof om terug te eindigen op de markt waar we de typische bieren mochten proeven als afsluiter bij name “ een gouden Carlolus “ of “ een maeneblusser “.

We waren met een twintigtal deelnemers en uit naam van hen allen bedank ik van harte Marc Verheye die getrouw , zoals in vorige edities, alles tot in de puntjes had georganiseerd en hierbij proficiat voor het idee deze mooie stad te bezoeken. Allen waren voldaan en  hadden heel wat bijgeleerd over de Middeleeuwse geschiedenis en cultureel erfgoed van Mechelen en Vlaanderen.

We hebben met Marc volgende jaar al terug afspraak voor een nieuwe editie van de culturele uitstap en dit op zondag 10/10/2017

Het wordt een bezoek aan de stad HASSELT

Groeten

“Eric de waanzinnige”,…sinds ons bezoek aan Mechelen, . aldus sommige deelnemers JJ

Reacties zijn gesloten.