Egypte 2018

De Rode Zee: Duiklocaties op de  Noordroute.

14 april, 16u in Hurghada. Een groep van 15 duikers, met een hart voor ADC, zit verspreid over de vertrekhal te wachten op hun vlucht naar Düsseldorf.

Ze zijn moe, voldaan en voorzien van weer een extra lading duikerservaring.

Een week vroeger waren ze ingescheept voor een safari-duikcruise met de Bohemia van Greenforce Divers. Op het programma stond de wrakken en riffen verkennen van de Noord route op de Rode zee. Een mengeling van ervaren duikers, vakantieduikers, jong geweld en landrotten hadden zich ingeschreven via ADC voor dit avontuur.

Het was een fantastisch avontuur!

Na inschepen op de prachtige Bohemia dienden ze naar ADC-normen onmiddellijk een zeer grote beslissing te nemen. Elke reiziger diende op voorhand al zijn bier aan te kopen voor de volledige trip !! Een onvoorziene klip die elke avond tijdens de reis uitmondde in een rantsoeringsdiscussie bij de kamergenoten J . De laatste avond werden er dan ook blikjes van een andere boot gekocht …

Na de eerste check-dive, waar ze vanaf de boot reeds dolfijnen zagen, was iedereen in de stemming en klaar voor meer. De adrenaline was weg en de routine van iedereen begon erin te komen.

Tussen de duiken werd er naar een vakantiemodus overgeschakeld die ter zelfde tijd simpel en heerlijk was : Duiken – Eten – Plaatsje zoeken voor een dutje. Met een schema van 3 à 4 duiken per dag was dit schema zalig om vol te houden.

De duikplaatsen waren indrukwekkend. Wrakken van oude vrachtschepen begroeid met prachtige koralen wisselden af met ondiepe riffen.

De plaatsen die er uit sprongen waren het +- 700 m diepe Shark and Yolanda Reef nabij Ras Mohammed. De trog ligt op de splitsing van de Golf van Aqaba en de Golf van Suez. Een gevoel van diepte die voor elke duiker een ervaring op zich is.

Om maar te zwijgen over de Thistlegorm. Een bevoorradingsschip van de Britten dat door Duitse vliegtuigen in 1941 tot zinken werd gebracht. Het wrak is zeer goed toegankelijk en de vrachtwagens, brommers en toebehoren die nog in de ruimen staan zorgen voor een aangrijpende reis in de tijd.

Tijdens de duiken werd het beste van de Rode Zee gespot. Van grazende schildpadden, grote Koraalduivels, reuze Murenes tot Napoleon vissen en Spaanse Danseressen.

Uren GOPRO-films werden gemaakt die in de buurt van de Blue Planet documentaires  komen.

Nieuwe termen zijn ook ontstaan tijdens deze trip:

  • Zoals “een Kristofke doen”, wat erop neer komt dat je met volle duikers uitrusting van de boot sukkelt terwijl hij nog aan het varen is.
  • “De Wet Alvoet-Dupont” werd opgesteld en een duik later terug ontkracht. Het kwam erop neer dat als je volledig uitgetrimd draait in het water, je automatisch daalt en crashed in het koraal. Deze wet was ontstaan door dat dit praktisch werd vastgesteld en waargenomen door enkele ADC’ers.

De groep nam veel ervaring mee uit de Rode zee maar liet er ook van alles achter.

Een duiklamp, een pocket, vol gelopen computers, een open gescheurd duikpak, een kale zee-egel, een duikbril, 2 kapotte manometers (instructeurs komen niet met nul bar boven dus is een defect de enig mogelijke verklaring).

Het eind besluit van de groep was unaniem:

Een schitterende organisatie gecombineerd met een diverse groep zorgde voor leute, onderling respect en een ontspannen duiksfeer vol onvergetelijke herinneringen.

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.