MALTA 2015 Bis

MALTA TWELVE POINTS

MALTA DOUZE POINTS

Wat kan een mens nog meer verlangen dan een mooie duikreis samen met een paar ADC Vrienden.

Meestal zou ik een reisverslag zo eindigen maar deze keer begin ik er zo aan.

Voor de mensen die onze website al bekeken of bevriend zijn op Facebook hebben de foto’s en bewegende beelden van Boris al gezien, maar toch wil ik nog, zoals beloofd, een klein verhaaltje neerpennen.

We vertrokken, weliswaar een jaartje later dan voorzien, op 12 mei naar Malta.

We zijn: Henk, Hans, Dirk H., Kris, Rudy, Geert en de organisator van deze reis, onze duikschoolleider Ringo.

Deze zeven duikers zouden de dag nadien nog vergezeld worden door Boris, Veerle en haar man Kris.

De eerste duikers, kwamen na een vlucht van 2 uur en veertig minuten aan in de hoofdstad La Valleta.

De organisator zorgde ervoor dat er ons iemand stond op te wachten dus moesten we ons werkelijk nergens zorgen over maken. Eens aan ons hotel  Luna Holiday complex werden we verdeeld over de kamers. Daarna begeven we ons voor de eerste keer naar de bar.

Alle chips werden er in beslag genomen en er werd een eerste keer geproefd van het Maltese bier Cisk genaamd. Beetje flets, maar de prijs en de grote glazen maken veel goed.

De dag nadien onze eerste duikdag, na een stevig ontbijt, indien gewenst met frieten en witte bonen in de rode saus vertrekken we naar het duikcenter. Er stonden ondertussen twee prachtige wagens op ons te wachten en de chauffeurs van dienst, Ringo en Rudy passen zich met sprekend gemak aan , aan het feit dat we daar links rijden moeten.

Als je de eerste keer op een rond punt aankomt, is dit toch even schrikken, maar zoals altijd passen de ADC leden zich gemakkelijk aan.

Het duikcenter Aqua Venture ligt in een mooie baai, ongeveer een 4 tal kilometer van ons hotel.

Na de gebruikelijke uitleg van de zeer vriendelijke Ian en het monteren van onze loodblokken kunnen we eindelijk duiken.

We gaan naar Cirkewwa, net naast de veerboot die ons later naar Gozo zal brengen.

Oeps, duiken is hier ook populair want de vrij grote parking staat vol met wagens en duikmateriaal.

We duiken op het wrak ‘’ De Rosie ‘’ en gaan daarna langs het beeld ‘’ De Madonna’’ voorbij.

Na het eten van een kleine snack, aan de duikplaats staat een mobiel hamburgerkot, duiken we opnieuw op de zelfde plaats maar gaan we naar het wrak ‘’P29’’.

Zijn indrukwekkende mast is een beeld die ik niet snel zal vergeten.

Mooi klaar water met zeer veel kleinere visjes en dit alles met een temperatuur van 18° C.

De wrakken hebben zeker een mooie indruk nagelaten. Er zijn erbij die gezonken zijn tijdens WOII en er zijn er die men laten zinken heeft, om duikers zoals wij naar Malta te laten komen.

Onder water mag je u niet aan de kleuren verwachten zoals in bv. De Rode Zee, maar toch is hier van alles te zien.

De vele visjes rond de wrakken, de schorpioenvissen, de octopussen tijdens de nachtduiken, ja, zelfs een mooie school barracuda’s hebben er een paar duikers gezien.

’s Avonds gaan we eten in het hotel, het eten is hier zeer lekker, eerst een aperootje in de bar en na het eten een nachtduikje in Popeye Village.

Malta is ook gekend door de vele films die hier zijn opgenomen. The Blue Lagoon ( met Brooke Shields), Popeye the sailorman ( met Robin Wiliams) Troye (met Brad Pitt) het eiland leent zich om mooie panoramische beelden te schieten.

De dag nadien, eindelijk zijn we voltallig, duiken we op Imperial Eagle, Sancta Maria Caves en dit alles mooi ter plaatse gebracht door de boot van het duikcenter.

Zoals iedere keer zien we de duikers met zeemansbenen en de duikers met een meer gevoelige maag. Maar Geert en Henk laten zich niet kennen, en ja, dit jaar weigert Geert voedsel aan de visjes te geven en houd alles mooi binnen.

De derde dag zou de  beste dag van ons verblijf moeten worden. We gaan duiken op het wrak

Um el Faroud. Eens ter plaatse horen we van duikers die uit het water komen, dat het wrak ‘’ niet te missen’’ is. Dat kan ik mij voorstellen, met een lengte van meer dan 100 meter en een breedte van ongeveer 15 meter kan je dit niet missen…….

Zij die het toch hebben kunnen missen.…. Geen paniek, dat bootje ligt daar volgend jaar waarschijnlijk nog.

Met onze duikzak, en knabbelzak vol met mooie duiken trekken we nog maar eens naar de P29.

Daar maakt Boris het filmpje waar je iedereen in actie ziet.

Vierde en laatste duikdag is er ééntje om in te kaderen.

We laten ons overbrengen met de veerboot naar Gozo. Daar dit onze laatste dag is, laten Ik en Henk de diepe duik aan ons voorbij gaan en genieten van de prachtige omgeving.

De rest gaat het water in langs de speciaal aangelegde plaats om in en uit het water te komen .

De zee is ondertussen wat ruwer geworden en de golven beuken in op de rotswanden. Na de duik, volgens Rudy, de mooiste van allemaal, zien we hoe 2 lokale duikers op een andere plaats te water gaan.

De eerste die de plaats kent gaat te water, maar zijn buddy komt al snel in de problemen door de ruwe zee en de inslaande golven. Eerst dachten we dit komt wel goed, maar na het roepen om hulp, werd er zeer adequaat gereageerd.

We helpen de totaal uitgeputte man aan land, langs een ladder met een zestal sporten en de hoge golven geen sinecure. Eens die brave man aan land duurt het toch een tijdje eer hij iets of wat  op adem komt en Boris, Veerle en Ringo beslissen om er toch maar een ziekenwagen bij te halen.

Terwijl dit alles gebeurd, offert Kris Couvreur zich op om het duikgerief van die man op te duiken. Wat hem uiteindelijk ook is gelukt De man kon uiteindelijk zelf in de ziekenwagen stappen en bedankte ons uitvoerig. Als ik eerlijk moet zijn, mochten die twee duiker alleen op de duikplaats zijn geweest, was het waarschijnlijk veel slechter afgelopen.

Echte helden die van ADC!!!

Na dit onverwacht avontuur, willen we ons naar de volgend duikplaats verplaatsen.

Of dat was in ieder geval de bedoeling…

Daar we volgeladen waren en , geloof mij gerust, een zeer steile weg moesten oprijden, wil onze mooie auto niet meer mee.

Wat al van in het begin voelbaar was, komt nu helemaal uit. Ons voiture wil niet meer vooruit. Gelukkig komt er een Engels koppel aan met een zware 4X4 die ons naar boven wil trekken.

Dit na de vraag van een niet al te slimme Maltees, ik citeer: What are you doing???

Zie je dat dan niet dat daar 4 personen die auto proberen naar boven te duwen????

Eens boven dachten we te kunnen verder rijden maar ook dat gaat niet meer.

Al snel voelen ik en Henk dat we niet gaan duiken in Gozo. Toch dit jaar niet.

Dan maar terug naar Malta. De man aan wie we de veerboot moeten betalen begrijpt er niets van. Hij ziet ons aankomen  zonder problemen, maar van de minste helling ziet hij daar 4 man uit de wagen springen om met alle kracht de auto ergens naar boven te duwen. Als we hem dan moeten uitleggen dat de wagen achter ons alles betaalt, slaat hij helemaal tilt.

Wat een avontuur!!!

De laatste avond nodigt Ian ons uit in zijn stamcafé. We drinken daar een lokaal likeurtje en ontmoeten zijn vriendin Dona. Kris is er nog steeds niet goed van ;)))

Een eerste lichting, en dat zijn meestal de slimste beslist om één van de wagens binnen te doen bij de verhuurder, ah ja, die andere hebben we ergens achtergelaten.

De andere, en dat zijn meestal dezelfde, beslissen om nog een biertje te drinken en dan door te gaan.

Onder weg, te voet notabene, wil er iemand nog een bar binnen stappen om zijn Grevelingen verhaal te vertellen aan Ringo. Ondertussen maakt Boris plannen om die bar over te nemen…

Met een beetje geluk, en het akkoord van Marie, is het in de sacoche.

Wat er eenmaal terug in het hotel gebeurd is, kan ik mij niet meer herinneren, maar ik weet wel dat we veel gelachen hebben. En dit was de ideale afsluiter van een hele toffe duikreis.

Dikke merci aan iedereen die mee was, en speciaal aan de reisleider RINGO PROFICIAT !!!

In de hoop dat we volgend jaar terug kunnen gaan, 1 voor hen die de Faroud misten, en 2 voor ik en Henk die eens in Gozo willen duiken kijk ik er alvast naar uit.

 

Geert

5 reacties:

 1. Super weergegeven hoe leuk het was. PS ik heb besloten om indien ik ooit mijn schup hier afkuis toch die bar te laten voor wat het is en een duikhutje te openen.

 2. Wanneer ik meer ervaring heb ga ik mee !! Vooral voor die grote pinten 🙂 en dat niet te missen wrak 😉

  • Boris De Sutter

   Grote pinten ca va maar over wel niet te missen wrak heb je het?
   Gr
   alias “Faroud”

  • Boris De Sutter

   Grote pinten ca va maar over wel niet te missen wrak heb je het?
   Gr
   alias “Um-El”

 3. Excuus zo laat te reageren, maar zoals u weet … een gepensioneerde en tijd en een computer… moeilijk te combineren. Maar ik moet reageren op zo’n fijn reisverhaal. Ik zal dit nog een paar keer lezen. Er schuilt een Hugo Claus in u, misschien nog beter? Een carrière als schrijver in het vooruitzicht?

Reageren is niet mogelijk